Menu

giati

A+ A A-

25 Φεβρουαρίου 2015

Δώσε Ελπίδα, Δώσε Ζωή

Γράφτηκε από: Τόνια Χανιώτη, Κατηγορία: Καλά νέα, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Hits 3583

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 7 Φεβρουαρίου , ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα της PLAYMOBIL Hellas για την στήριξη του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας και την ενίσχυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, που είναι το νέο μεγάλο έργο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.

Σκοπός ήταν η μεταφορά του μηνύματος αγάπης και αλληλεγγύης σε όλους όσους έχουν ανάγκη την υποστήριξή μας.

playmobil1

Στη δράση αυτή του προγράμματος Playmobil Play & Give, ενημερωθήκαμε για το λόγο ύπαρξης του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας και για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι είτε ως εθελοντές δότες ή με εθελοντική εργασία, είτε με ευαισθητοποίηση περισσότερων για αυτόν τον ευγενικό σκοπό.

Πρώτη εθελόντρια δότρια έγινε η ambassador του προγράμματος PLAYMOBIL play & give, Φαίη Σκορδά, μετά ακολούθησαν στελέχη και εργαζόμενοι της εταιρείας, αλλά και οι επισκέπτες του PLAYMOBIL FunPark, οι οποίοι έσπευσαν με τη σειρά τους να εγγραφούν ως εθελοντές δότες, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών να εξασφαλίσει το απαραίτητο μόσχευμα για τη ζωή όλων των παιδιών που το χρειάζονται.

playmobil play give dotes

"Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό των οστών και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, δηλαδή τις πρόδρομες μορφές των λευκών αιμοσφαιρίων, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων που κυκλοφορούν στο αίμα. Σε περίπτωση που ο μυελός των οστών ανεπαρκεί, έχει καταστραφεί ή διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα, εκδηλώνονται σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, μυελική απλασία κ.ά. και πολλές φορές η μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση".

Ο τρόπος συλλογής δείγματος είναι απλός: με μία μπατονέτα συλλέγεται ιστός από την εσωτερική πλευρά του μάγουλου. Οι τρόποι λήψης σε περίπτωση συμβατότητας είναι α) παρόμοιος τρόπος με αυτόν της αιμοδοσίας και β) με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης. Και οι δύο διαδικασίες είναι ακίνδυνες για τον δότη.

playmobil play give heartΔώδε Ελπίδα, Δώσε Ζωή» είναι το σύνθημα του συλλόγου Όραμα Ελπίδας. Αυτό το σύνθημα βρίσκει το στόχο του, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι αναφέρεται σε παιδιά. Ένα παιδί που πάσχει από αιματολογικά ή κληρονομικά νοσήματα, πολλαπλό μυέλωμα, υποτροπιάζοντα λεμφώματα (Hodgkin και μη-Hodgkin), ορισμένους συμπαγείς όγκους (καρκίνους ή άλλα μη αιματολογικά νεοπλάσματα), λευχαιμίες, μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, απλαστική αναιμία και κληρονομικά μη κακοήθη νοσήματα, όπως μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία... μας κάνει να νιώθουμε τόσο ανίσχυροι...

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι μπορούμε να δώσουμε υγεία σε ένα παιδί, να καλυτερεύσουμε τη ζωή του, να του χαρίσουμε το χαμόγελο, δε μπορούμε παρά να ενημερωθούμε για τις διαδικασίες λήψης μυελού των οστών, για τα στατιστικά στοιχεία που καταρρίπτουν τα στερεότυπα (μόνο το 30% των ασθενών θα βρουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους) και να σκεφτούμε σοβαρά την όποια απόφαση πάρουμε. Στο παρακάτω video μαθαίνουμε γιατί είναι σημαντικό να παραμείνουμε σταθεροί στην απόφασή μας. Να είμαστε συνειδητοποιημένοι ώστε να μην κάνουμε «πίσω» την τελευταία στιγμή.

Ο καθένας μας κάνει το καλύτερο που μπορεί για τον ίδιο και την οικογένειά του. Προσπαθούμε να μοιραστούμε όμορφα συναισθήματα. Με σημαντικές πράξεις μα και με μικρές και καθημερινές φροντίδες. 

 

Για όποιον θέλει να ενημερωθεί περισσότερο: Σύλλογος όραμα Ελπίδας (Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών), Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, www.playmobil.gr, facebook.com/PlaymobilHellas.

 

Το παρακάτω video αφορά την πρώτη Ελληνίδα Δότρια Μυελού των Οστών:

About the Author

Τόνια Χανιώτη

ToniaChΓράφω από μικρή,  έχω black χιούμορ, γελάω με τα παθήματα μου και μαθαίνω όσο μεγαλώνω. Σπούδασα Φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών και εργάστηκα πολλά χρόνια ως παραγωγός τηλεοπτικών διαφημίσεων. Αποφάσισα να τα παρατήσω όλα για να κάνω οικογένεια, αλλά τα μικρά όταν γεννήθηκαν ήταν μαμ, κακά και νάνι. Για κάποιο λόγο είχα αρκετό χρόνο τότε ... κι έτσι ξεκίνησα το Babytips.gr... Η πρώτη μου αγάπη είναι τα παιδιά μου. Έχω πολλές αγάπες όμως. Ολόκληρη την οικογένεια μου (είμαστε πολλοί), τον σκύλο μου, τους φίλους μου, τους φίλους των παιδιών μου, τη μουσική, τη φωτογραφία, τα ταξίδια με το τρένο, την καλή παρέα...

epsype banner 730x90

BabytipsLogo1 200x64

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες,

ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για

διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!

Αρχική

Ενημέρωση

Επικαιρότητα

Γονιός

Εγκυμοσύνη

Υγεία

 icon facebook 48  icon instagram 48   icon pinterest 48

Ανάπτυξη

Συμπεριφορά

Δραστηριότητες

Ταξιδεύοντας

Διατροφή

Blog

 icon twitter 48      icon google 48

Ποιοι είμαστε

Επικοινωνία

Προστασία Δεδομένων

Όροι Χρήσης

Όροι Διαγωνισμών

Sitemap