πάνω σε έναν πάγκο υπάρχει ένα σάντουιτς και σε ένα μπουκάλι, χυμός πορτοκάλι

Διατροφικοί κίνδυνοι της υγείας το καλοκαίρι και τρόποι αντιμετώπισης τους

Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για πικ νικ, ξενοιασιά και βόλτες! Είναι η εποχή του χρόνου που μας σπρώχνει προς την παραλία, όλη μέρα. Όμως τα φαγητα που θα πάρουμε μαζί μας, μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Διαβάστε παρακάτω τι μας συμβουλεύει η διατροφολόγος Ελένη Π. Ανδρέου → 

Να θυμάστε τα ακόλουθα μέτρα ασφάλειας για τα φαγητά σας όταν προγραμματίζεται «πικνικ»:

º Μην ετοιμάζετε τις σαλάτες σας στα ίδια σκεύη (μαχαίρια, σανίδα για τεμαχισμό των τροφών) που θα χρησιμοποιήσετε για να κόψετε και να ετοιμάσετε το ωμό κρέας εκτός και αν ... 

Το καλοκαίρι είναι ο κατάλληλος καιρός για εκδρομές στο βουνό και στη θάλασσα. Οι εκδρομές αυτές χρειάζονται κάποιο προγραμματισμό και ένα από τα σχέδια μας για την επιτυχία τους είναι το κατάλληλο φαγητό – και η ασφάλεια του.  Μερικά φαγητά μπορούν να χαλάσουν εύκολα όταν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στο καύσωνα του καλοκαιριού.  Η ακαταλληλότητα των τροφών είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης βακτηριδίων που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις

Τα βακτηρίδια αυτά δεν μπορούμε να τα δούμε στα φαγητά με γυμνό μάτι γιατί συνήθως δεν αλλοιώνουν την εμφάνιση, την μυρωδιά και τη γεύση του φαγητού. 

Μερικά από τα γενικά συμπτώματα των τροφικών δηλητηριάσεων είναι ο εμετός, η διάρροια, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός, οι κράμπες. 

Αυτά όλα μπορούν να αποτραπούν αν ακολουθούμε απλούς κανόνες υγιεινής στην προετοιμασία, φύλαξη, χειρισμό των τροφίμων για την προστασία τους.

  

Να θυμάστε τα ακόλουθα μέτρα ασφάλειας για τα φαγητά σας όταν προγραμματίζεται «πικνικ»:

 

Τροφικές δηλητηριάσεις και ζέστη

Με τη ζέστη ο κίνδυνος των τροφικών δηλητηριάσεων είναι μεγάλος. Για το τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις τροφικές δηλητηριάσεις δείτε πιο κάτω:

 

Για τα ζεστά

Αν το φαγητό δεν φαγωθεί σε 2 ώρες τότε το φαγητό πρέπει να φυλάγεται σε ξέβαθα δοχεία στο ψυγείο.  Μετά μπορείτε να ζεστάνετε στην θερμοκρασία των 165°F (74°C)

 

Για τα κρύα

Αν τα κρύα φαγητά δεν  φαγωθούν αμέσως μόλις βγουν από το ψυγείο τότε θα πρέπει να κρατηθούν στο ψυγείο.
Πετάτε οτιδήποτε φαγητό που έμεινε εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες ή αν η θερμοκρασία είναι περισσότερο από 320°C τότε το φαγητό θα πρέπει να πεταχτεί σε 1 ώρα.
Στα μπουφέ τα δοχεία πρέπει να είναι τοποθετημένα πάνω από πάγο.

 

Επίσης:

 

Ασφάλεια των Τροφίμων & Προστασία από Τροφικές Δηλητηριάσεις

  

Για να μην έχουμε απρόβλεπτες συνέπειες να πως πρέπει να τα χειριστούμε τα φαγητά που περισσεύουν:

 

Υπέροχα γεύματα χρησιμοποιώντας θερμόμετρο:

Χρησιμοποιείστε το θερμόμετρο σας σωστά:

 

Σημεία για να προσέξετε για την γαλοπούλα σας:

→  Διαλέξετε την κατάλληλη γαλοπούλα/ ή άλλο πουλερικό

→  Ξεπαγώστε την γαλοπούλα στο κάτω ράφι του ψυγείου σας.  Τοποθετείστε την γαλοπούλα σας σε βαθουλό δίσκο για να μην στάζουν τα υγρά από την γαλοπούλα στα άλλα φαγητά.  Για κάθε 2 κιλά γαλοπούλας επιτρέψετε μια μέρα ξεπαγώματος.

→  Αν δεν έχετε χρόνο, βυθίστε την γαλοπούλα σας σε παγωμένο νερό και σκεπάστε την.  Αλλάξετε το νερό κάθε 30 λεπτά για να το διατηρείτε παγωμένο.  Παίρνει το λιγότερο 30 λεπτά για κάθε ½ κιλό γαλοπούλας για να ξεπαγώσει ολόκληρη η γαλοπούλα.

→  Πλένετε τα χέρια σας, τους χώρους όπου δουλεύεται, τα σκεύη που άγγιξαν την ωμή γαλοπούλα και τα υγρά με ζεστό νερό και σαπούνι πριν να κάνετε οτιδήποτε άλλο.

 

Τι συμβαίνει με τα αυγά:

Μην δοκιμάζετε τις ωμές ζύμες που περιέχουν αυγά (δηλαδή, καμία ζύμη δεν πρέπει να δοκιμάζετε ωμή). Τα ωμά αυγά μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτηρίδια.

Πάντα πλένετε τα χέρια σας και το χώρο εργασίας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά που χρησιμοποιείται ωμά αυγά.

 

Για ασφάλεια στην κουζίνα αγοράστε:

Σαπουνοθήκη (με υγρό σαπούνι) για την κουζίνα.  Μπορείτε να γεμίσετε με το αγαπημένο σας αρωματικό σαπούνι

Χρωματιστές σανίδες κουζίνας (όχι ξύλινη)

Αυτόματα θερμόμετρα κουζίνας

Θερμόμετρο ψυγείου

 

Ενδεικτικές Οδηγίες από την ΕΟΚ για τις σανίδες τροφίμων:

Σανίδα Άσπρη και στο πλάι της σανίδας χρωματικός κώδικας:

Πράσινο: ωμά λαχανικά / φρούτα για άμεση κατανάλωση

Καφέ: ωμά λαχανικά που θα ψηθούν (π.χ. μπιζέλι, πατάτα, γλυκοκόλοκο)

Κόκκινο: ωμό κρέας

Κίτρινο: Μαγειρεμένο κρέας

Άσπρο: Γαλακτοκομικά προϊόντα  (για ψωμιά και τυροκομικά είδη)

Μπλε: ωμά ψάρια

 

 

Γράφει: Ελένη Π. Ανδρέου, RD, LD, PhD Can, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / mednutrition.gr

Photo by Lum3n.com from Pexels

 

ενδιαφέροντα άρθρα:

Πότε να διαλέγετε λαχανικά

Διατροφή: όταν το μωρό αρνείται να φάει

Αλλεργίες

Δηλητηρίαση: πρόληψη και αντιμετώπιση

  

Εμφανίσεις: 59056
Εκτύπωση
 ♥ Babytips editor
♥ Babytips editor