γυάλα με ένα βιβλίο μέσα

Ελάτε να φτιάξουμε μία ελεύθερη βιβλιοθήκη

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

 

Μία νέα συνεργασία έχει ξεκινήσει! Είμαι περήφανη που το Δέλταmoms θέλει να δημοσιοποιεί τις σκέψεις μου. Το πρώτο άρθρο που έγραψα και δημοσίευσε, αφορά μία σκέψη για μοίρασμα και το χαμόγελο που σχηματίστηκε. Φταίει η μητρότητα...

Εύχομαι να σας αρέσει ..!

Όταν διαβάζω τα νέα για τις δανειστικές βιβλιοθήκες που δημιουργούνται, χαίρομαι. Ελεύθερες δανειστικές βιβλιοθήκες, με το πολύ απλό σκεπτικό: «παίρνεις ένα βιβλίο – αφήνεις ένα βιβλίο». Χωρίς εγγραφές, μητρώα, υποχρέωση επιστροφής. Αυτές οι βιβλιοθήκες που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και έχουμε ελεύθερη πρόσβαση, με γεμίζουν χαρά. Περιέργεια. Έκπληξη. Μοιρασιά!

Φαντάζομαι μία τέτοια βιβλιοθήκη έξω από κάθε σχολείο. Γεμάτη με παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες. Φαντάζομαι όλα τα παιδιά να δανείζονται το μικρό τους θησαυρό και να τον επιστρέφουν μετά από λίγες μέρες χιλιοδιαβασμένο, πολυειδωμένο από τα παιδικά τους μάτια. Φαντάζομαι να γεμίζουν τα όνειρά τους με ιστορίες και χρώματα. Να γεμίζει το λεξιλόγιό τους με καινούριες λέξεις. Να μπαίνουν στα σπίτια μας νέες εικόνες που τις έχουν δημιουργήσει με τη φαντασία τους.

eleftheri vivliothiki 2

Όλες οι ιδέες ωριμάζουν σιγά σιγά μέσα από τις κοινωνικές ανάγκες. Οι ελεύθερες βιβλιοθήκες ξεκίνησαν σαν ιδέα από την Αμερική το 2012 περίπου. Πρωτοδιάβασα τότε για τον γιο μιας δασκάλας που ως φόρο τιμής δημιούργησε την πρώτη ελεύθερη βιβλιοθήκη έξω από το σπίτι της. Πολύ ωραία ιδέα που εξαπλώθηκε γρήγορα και τα τελευταία 2 χρόνια έχει ανταπόκριση και σε εμάς στην Ελλάδα. Η ιδέα είναι απλή: Κάποιος σκέφτεται ότι θα ήταν χρήσιμη μία ανταλλακτική βιβλιοθήκη σε μία πλατεία ή έξω από τη στάση ενός μετρό ή σε όποιο πολυσύχναστο μέρος έχει κοντά του. Αμέσως δημιουργείται μία ομάδα υλοποίησης – κάποιος άλλος μπορεί να κάνει την κατασκευή της, άλλος την τοποθέτηση, άλλος να μαζέψει τα πρώτα βιβλία και πάει λέγοντας. Μία απλή ιδέα, να γεμίζουν τα παιδικά όνειρα με χρώματα, βρίσκει ανταπόκριση σε πολλούς από εμάς, με τόσο απλό και όμορφο τρόπο.

eleftheri vivliothiki 3

Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τέτοιες βιβλιοθήκες έξω από κάθε δημοτικό σχολείο. Όχι από ανάγκη, για να «καλύψουμε» τους γονείς που δεν έχουν τα χρήματα να αγοράζουν και βιβλία, άλλωστε τα περισσότερα δημοτικά σχολεία έχουν δανειστικές βιβλιοθήκες εντός. Αυτή η ιδέα εμπεριέχει ένα από τα συστατικά που κάνουν και την οικογένεια όμορφη. Το μοίρασμα. Όπως μοιραζόμαστε την αγάπη και τη φροντίδα με τα παιδιά μας, έτσι να μοιραζόμαστε και τη γνώση εκεί ειδικά που μπορεί να ανθίσει. Εκεί που μπαίνουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Φανταστείτε φεύγοντας από το σχολείο να στεκόμασταν για δύο λεπτά να διαλέξουμε ένα βιβλίο για το σαββατοκύριακο. Με την υποχρέωση μόνο να το φροντίσουμε και να το επιστρέψουμε όταν τελειώσουμε μαζί του. Ή να επιστρέψουμε κάποιο άλλο δικό μας, που δεν χρειαζόμαστε πια. Γιατί η δουλειά του βιβλίου είναι να ανοίξει τους ορίζοντές μας, να μας μεταφέρει στον κόσμο του. Αυτή η πόρτα δεν κλείνει ποτέ. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα κλειδιά για να περάσουμε την κάθε πόρτα που μας περιμένει.

#Καλό μας διάβασμα!

Photo credits: 1. “Microlibrary” by Litherland, 2. “Good selection in this Little Free Library” by Ali Eminov, 3. “Petersburg Free Library” by Bill Smith, 4. “Acorn Park Little Free Library” by Rick Obst, 5. “Day 41 of 365” by PRO-Eugene Chan

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!