Menu

giati

A+ A A-

05 Μαρτίου 2015

Αποποίηση κληρονομιάς. Πότε χρειάζεται να την κάνω;

Γράφτηκε από: Σοφία Τρεκλή, Κατηγορία: Νομικά Σχόλια, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Hits 67556

Αποποίηση κληρονομιάς. Πότε χρειάζεται να την κάνω;
Χτυπάει το τηλέφωνο και ακούω μια φωνή που μου ανακοινώνει ότι ο θείος μου από την πλευρά της μητέρας μου πέθανε. Αγαπημένος θείος. Ο Θεός να τον συγχωρέσει.  Σκέφτομαι μετά:  «Ευτυχώς που δεν είμαι κληρονόμος γιατί ο συγχωρεμένος είχε του κόσμου τα χρέη!!»  Κλείνω το τηλέφωνο και συνεχίζω την μέρα μου. Τρία  χρόνια μετά ανακαλύπτω έντρομη ότι δεν είχα δίκιο, ότι τα χρέη του θείου έχουν έρθει σε εμένα, ως κληρονομιά, και εγώ κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου!! Τι έπρεπε να κάνω; Πως βρέθηκα έτσι μπερδεμένη;

Στην σημερινή εποχή, που τα χρέη είναι συνηθισμένο φαινόμενο, θέλει λίγη προσοχή, όταν ακούμε για θάνατο συγγενικού προσώπου. Οφείλουμε, στον εαυτό μας, και στα παιδιά μας, αν έχουμε, να προσέξουμε και να ενδιαφερθούμε, ώστε να μην βρεθούμε ξαφνικά υποχρεωμένοι να πληρώσουμε χρέη άλλου, και ως γνωστόν οι Τράπεζες δεν αστειεύονται...

Κατά κανόνα, αυτοί που είναι γνωρίζουν για τα χρέη, είναι οι κοντινοί συγγενείς, που στα νομικά λέγονται συγγενείς πρώτης τάξης, δηλαδή  σύζυγος και  παιδιά.  (ΑΚ 1813 παρ. 1 εδ. 1 ΑΚ- πρώτη τάξη). Πηγαίνουν με την ταυτότητά τους,  μια ληξιαρχική πράξη θανάτου και ένα πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών στο Ειρηνοδικείο της περιοχής που έμενε ο θανών μέσα σε μια προθεσμία τεσσάρων μηνών και αποποιούνται.

Αποποιούμαι σημαίνει λέω στο κράτος ότι  δεν θέλω τίποτα από την κληρονομιά αυτού του ανθρώπου (Να σημειώσουμε εδώ ότι μέχρι στιγμής η αποποίηση δεν συμπεριλαμβάνει την σύνταξη λόγω χηρείας). Αυτό είναι απόλυτο, γενικό, καθοριστικό και δεν ανακαλείται. Δεν μπορείς να πεις δηλαδή μετά από έναν χρόνο – Α! Με συγχωρείτε έκανα λάθος, την κληρονομιά την ήθελα. ... ή να πεις: Δεν θέλω τα χρέη αλλά θέλω το σπίτι που είχε ο αποβιώσας. Για τον λόγο αυτό την αποποίηση την κάνουν οι ίδιοι  οι ενδιαφερόμενοι, προσωπικά, με την ταυτότητά τους ή με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, ο δικηγόρος. Και ενώ μια απλή εξουσιοδότηση αρκεί για τόσα πράγματα για την αποποίηση της κληρονομιάς πρέπει ή να πας ο ίδιος στο Ειρηνοδικείο ή να πας σε έναν συμβολαιογράφο για να κάνεις συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.  Από αυτό και μόνο  φαίνεται η σοβαρότητα του θέματος! Για κάποιο λόγο το έκανε αυτό ο Νομοθέτης.

Πήγαν οι συγγενείς οι κοντινοί και έκαναν  την αποποίηση. Μετά; Μέσα σε τέσσερεις μήνες από τότε που αποποιήθηκαν οι σύζυγος και παιδιά, πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία οι γονείς του αποβιώσαντος, οι αδερφοί του  καθώς και τα τέκνα τους και οι εγγονοί των αδερφών, δηλαδή τα ανίψια και τα παιδιά τους (ΑΚ 1814 εδ. 1 ΑΚ - δεύτερη τάξη).  Εδώ συνήθως γίνεται το πρώτο μπέρδεμα. Συνήθως δηλαδή δεν ενημερώνονται ότι πρέπει να αποποιηθούν τα ανίψια και τα παιδιά τους  και φορτώνονται τα χρέη.

Στην συνέχεια μέσα σε τέσσερεις μήνες από τότε που αποποιήθηκαν οι παραπάνω αποποιούνται οι παππούδες και οι γιαγιάδες του αποβιώσαντος και οι θείοι και τα πρώτα ξαδέρφια  του αποβιώσαντος (ΑΚ 1816 παρ. 1 ΑΚ – Τρίτη τάξη).

Αν υπάρχουν ακολουθούν, εντός τεσσάρων μηνών πάλι, οι παππούδες και οι προγιαγιάδες  του κληρονομούμενου (ΑΚ 1817 παρ. 1 – Τέταρτη τάξη).

Τέλος καλείται σύμφωνα με την Πέμπτη τάξη ΑΚ 1821, ο σύζυγος που επιζεί, δηλαδή ο σύζυγος από έγκυρο γάμο με τον κληρονομούμενο, να κάνει την διαδικασία και να αποποιηθεί, μέσα σε τέσσερις μήνες.

Όταν έχουν αποποιηθεί όλοι οι ανωτέρω στην κληρονομιά καλείται το Ελληνικό Δημόσιο και εκεί τελειώνει πραγματικά όλη η διαδικασία.

Τι γίνεται με τα ανήλικα όμως;  Μπορεί να είναι τα εγγόνια  του κληρονομουμένου,  ή τα μικρανίψια, ή και τα πρώτα ξαδέρφια; Αν υπάρχει β’ γάμος και έχουμε ετεροθαλή αδέρφια που δεν έχουν ενηλικιωθεί τότε τι κάνουμε;

Ο Νομοθέτης λέει ότι για όλα τα ανήλικα τέκνα που καλούνται στην κληρονομιά, δηλαδή παιδιά κάτω των 18 ετών,  πρέπει να πάρουν άδεια οι γονείς  από το δικαστήριο για να αποποιηθούν από την κληρονομιά στο όνομα και για λογαριασμό τους. Για την γράφουσα  δικηγόρο αυτή η τακτική είναι μονόδρομος.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί, και πράγματι η νομική δυνατότητα υφίσταται με προϋποθέσεις, να γίνει η αποποίηση μέσα σε ένα έτος από την ημέρα που θα ενηλικιωθεί το ανήλικο τέκνο. Για την γράφουσα δικηγόρο αυτό έχει δύο σημεία που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα:

 1. μπορεί να μην επιζεί κάποιος από τους γονείς, όταν ενηλικιωθεί το ανήλικο τέκνο,  και να μην το ενημερώσουν για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και
 2. μπορεί να ξεχαστεί το θέμα μέσα στην δίνη της καθημερινότητας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τότε θα δημιουργηθούν πολλές επιπλοκές στο παιδί που  μόλις ενηλικιώθηκε. Κρίμα δεν είναι; Γιατί να μην φροντίσουμε ότι μπορούμε εκ των προτέρων;  Βέβαια η δουλειά του Δικηγόρου είναι να δώσει λύσεις στα όποια προβλήματα δημιουργηθούν και μπορεί να δώσει, όμως κοστίζουν πολύ περισσότερο οι λύσεις εκ των υστέρων και λιγότερο οι λύσεις εκ των προτέρων.

Υ.Γ. Στο παρόν άρθρο γίνεται μια γενική περιγραφή. Η διαδικασία αλλάζει κατά περίπτωση, αν υφίσταται διαθήκη ή όχι, αν κάποιος μένει στο εξωτερικό ή όχι, αν κρίνει κανείς ότι πρέπει να γίνει αποδοχή επ’ωφελεία απογραφής κ.λ.π. Το παρόν άρθρο δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει τον δικηγόρο αλλά αντιθέτως να εξηγήσει την αναγκαιότητα της υπεύθυνης συμβουλής από έναν δικηγόρο, για να υπάρχει σωστή καθοδήγηση σε απλά πράγματα που μπορεί κατά περίπτωση να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη ή αντίστοιχα πιο δύσκολη.

article separate

photo credit: from Miss Sarri, titlled "Thomas Langwell and Family" under Creative Commons License

About the Author

Σοφία Τρεκλή

sofiaΗ Σοφία Τρεκλή είναι δικηγόρος και μαμά δύο υπέροχων κοριτσιών. Μας βοηθάει καταγράφοντας τη νομική πλευρά της επικαιρότητας και μας γεμίζει με υπέροχες ιδέες για άρθρα που αφορούν μαμάδες και παιχνίδια με τα παιδιά τους.
Τα άρθρα της θα τα βρείτε στις σελίδες "Επικαιρότητα", "Γονείς" και απαντήσεις της σε ερωτήσεις αναγνωστών στο  "Οι ειδικοί του Babytips.gr απαντούν/Θέματα Γονέων".

Σοφία Τρεκλή, Δικηγόρος Αθηνών, οδός Ανδρέα Κάλβου  αρ. 19 Ν.Ιωνία Αττικής, Τ.Κ. 14231, τηλ. 2102776847, φαξ 2102718161, κιν. 6977456847

Comments (9)

 • ΣΟΦΙΑ ΚΛΑΔΟΓΕΝΗ

  ΣΟΦΙΑ ΚΛΑΔΟΓΕΝΗ

  05 Οκτωβρίου 2015 at 05:02 |
  ΤΗΝ 23/5/2015 ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΑΦΗΣΕΙ ΜΟΝΟΝ ΧΡΕΗ (ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ) Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ ΕΜΕΝΑ, ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΘΑΝΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ (=ΕΞΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ) ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΝΗΨΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ (ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ), ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΘΥΜΟΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟ 1ο ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ!! ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ, ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ (=Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΝΟΤΕΡΟΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΔΗΛ. ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΝΗΨΙΑ ΤΗΣ ΘΑΝΟΥΣΗΣ (=ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ 1ων ΤΗΣ ΕΞΑΔΕΡΦΩΝ). ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΥΡΕΩΣ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,
  Σ. ΚΛΑΔΟΓΕΝΗ
  • Super administrator

   Super administrator

   09 Νοεμβρίου 2015 at 12:32 |
   Απαντά: Σοφία Τρεκλή, δικηγόρος
   Καλή σας μέρα.
   Μόλις ενημερώθηκα για τα σχόλια σας και σπεύδω στο μέτρο του δυνατού να απαντήσω. Για τα ερωτήματα της κυρίας Κλαδογένη, χρειάζεται επίσκεψη σε δικηγόρο. Χωρίς ξεχωριστή έρευνα δεν είναι δυνατόν να απαντήσει κάποιος υπεύθυνα. Δρα επικοινωνήστε με τον δικηγόρο σας.
   Για τα ερωτήματα του κυρίου Ακύλα μπορώ να σας απαντήσω ότι η διαθήκη δεν είναι λύση επειδή ότι δεν αναφέρεται στην διαθήκη πάει εξ αδιαθέτου. Αρα πάλι στο ίδιο σημείο είμαστε.
 • Ακύλας

  Ακύλας

  06 Νοεμβρίου 2015 at 09:51 |
  Πόσο λογικός μπορεί να υποθέσει κανείς ότι είναι ο Νομοθέτης; Ποιο είναι το κράτος δικαίου όταν εγώ ως πολίτης οφείλω να γνωρίζω και δεν μου δικαιολογούν άγνοια νόμων που αντιστρατεύονται τα προσωπικά δεδομένα του ατόμου.
  Π.X. Μπορώ να γνωρίζω ( οφείλω ; ) τι χρωστάει ο Θείος μου και πού ;
  Μήπως πρέπει όλοι να κάνουν διαθήκη ώστε να μην μπλέξουν τους συγγενείς τους σε περιπέτειες, τότε θα ισχύει η
  αποδοχή κληρονομιάς. Ξ εμπλέκουν τότε όσοι δεν αναφέρονται στην κληρονομιά;
  • Super administrator

   Super administrator

   09 Νοεμβρίου 2015 at 12:31 |
   Απαντά: Σοφία Τρεκλή, δικηγόρος
   Καλή σας μέρα.
   Μόλις ενημερώθηκα για τα σχόλια σας και σπεύδω στο μέτρο του δυνατού να απαντήσω. Για τα ερωτήματα της κυρίας Κλαδογένη, χρειάζεται επίσκεψη σε δικηγόρο. Χωρίς ξεχωριστή έρευνα δεν είναι δυνατόν να απαντήσει κάποιος υπεύθυνα. Δρα επικοινωνήστε με τον δικηγόρο σας.
   Για τα ερωτήματα του κυρίου Ακύλα μπορώ να σας απαντήσω ότι η διαθήκη δεν είναι λύση επειδή ότι δεν αναφέρεται στην διαθήκη πάει εξ αδιαθέτου. Αρα πάλι στο ίδιο σημείο είμαστε.
 • Ioannis

  Ioannis

  25 Νοεμβρίου 2015 at 10:42 |
  Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά την αποποίηση περιουσίας. Πέθανε η μητέρα μου πριν κάποιες μέρες και εγώ δεν θέλω να έχω καμμία υποχρέωση (και δικαίωμα φυσικά) όσον αφορά ένα διαμέρισμα που άφησε σε εμένα και τα δύο αδέρφια μου. Πόσο εύκολη διαδικασία είναι η αποποίηση και τι ισχύ έχει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  • Super administrator

   Super administrator

   06 Δεκεμβρίου 2015 at 12:41 |
   Απαντά: Σοφία Τρεκλή, δικηγόρος
   Η αποποίηση είναι απόλυτη. Ισχύει έναντι όλων. Η διαδικασία είναι απλή. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δικηγόρο σας για να σας δώσει μια ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη απάντηση στην υπόθεσή σας, λαμβάνοντας υπόψη του όλες τις παραμέτρους. Τα συλλυπητήριά μου.
 • Κωνσταντίνος

  Κωνσταντίνος

  14 Φεβρουαρίου 2016 at 15:02 |
  Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, ο παππούς μου απεβίωσε και είχε χρέη από δάνεια. Σπίτια, χωράφια, κλπ τα είχε πάρει ο πατέρας μου (γιος) και η θεία μου (κόρη) με γονική παροχή πριν λίγα χρόνια. Κοιμήθηκε αρχές Ιουλίου 2015 αλλά δεν μας ενημέρωσε κάποιος ότι πρέπει να κάνουμε αποποίηση εντός 4 μηνών από την ημέρα θανάτου. Τι μπορούμε να κάνουμε σας παρακαλώ σε αυτή την περίπτωση; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.
  • Super administrator

   Super administrator

   23 Φεβρουαρίου 2016 at 12:04 |
   Η υπόθεσή σας επιλύεται. Η δουλειά του νομικού αυτή είναι ακριβώς. Να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητά των πολιτών. Χρειάζεστε την συμβουλή εξειδικευμένου δικηγόρου που με σοβαρότητα θα ενσκύψει πάνω από την υπόθεσή σας.Δυστυχώς δεν θα ήταν σοβαρό εκ μέρους μου να σας δώσω την λύση στην υπόθεσή σας χωρίς να μελετήσω τα έγγραφα σας. Και νομίζω ότι είναι σαφές πως πρέπει άμεσα να αναζητήσετε νομική τεκμηριωμένη συμβουλή.
   Μετά τιμής Σοφία Τρεκλή
 • Dimitra Boubaki

  Dimitra Boubaki

  29 Φεβρουαρίου 2016 at 13:34 |
  Καλησπερα σας.
  Θα ηθελα την συμβουλη σας σε ενα θεμα που προεκυψε προσφατα.Συγγενικο προσωπο απεβιωσε και λογω της οικονομικης κρισης αφου ανοιξαμε την διαθηκη αποφασισα να κανω αποποιηση.Διαμενουμε Κορινθο,ομως ο θανοντας τα τελευταια χρονια μεχρι που απεβιωσε διεμενε Θεσ/νικη.Πρεπει να παω Θεσ/νικη για αποποιηση ακομη και εαν εχω πιστοποιητικο απο το Ειρινοδικειο που αναφερει οτι δεν υπαρχει αλλη διαθηκη;Ολη η περιουσια του βρισκεται Κορινθο,απαιτειται να παω Θεσ/νικη;
  Ευχαριστω πολυ.

epsype banner 730x90

BabytipsLogo1 200x64

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες,

ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για

διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!

Αρχική

Ενημέρωση

Επικαιρότητα

Γονιός

Εγκυμοσύνη

Υγεία

 icon facebook 48  icon instagram 48   icon pinterest 48

Ανάπτυξη

Συμπεριφορά

Δραστηριότητες

Ταξιδεύοντας

Διατροφή

Blog

 icon twitter 48      icon google 48

Ποιοι είμαστε

Επικοινωνία

Προστασία Δεδομένων

Όροι Χρήσης

Όροι Διαγωνισμών

Sitemap