Γονείς

παιχνίδι τρένο πάνω σε έπιπλο

Κανονισμοί λειτουργίας Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών

Κανονισμοί λειτουργίας παιδικών σταθμών, με τροποποιήσεις και συμπληρώσεις διατάξεων,

ένα κορίτσι φυσάει ένα "κλέφτη"

Λογοθεραπεία. Πότε τη χρειάζομαι;

Ποια είναι τα σημάδια σε ένα παιδί ότι χρειάζεται λογοθεραπεία;  Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να την ξεκινήσει; Που μπορεί να αξιολογηθεί ένα παιδί; Ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Ναι, έχουμε απορίες για τη λογοθεραπεία. Όπως όλοι οι γονείς.

Πως να γράψουν παραμύθια οι γονείς

Η Έρα Μουλάκη είναι ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Μας δείχνει τον τρόπο να δημιουργήσουμε διδακτικές ιστορίες

μπαμπάς με γιό σε αιώρα

Μπαμπάδες σε κατάθλιψη

Σύμφωνα με μία έρευνα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε 28 διαφορετικές  χώρες *,  ένα σημαντικό ποσοστό – τουλάχιστον το 10% – των νέων μπαμπάδων εμφανίζουν κάποια μορφή κατάθλιψης λίγο πριν και κυρίως μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ενώ ...

Σεξουαλική κακοποίηση. Συνέπειες και σημάδια.

γράφει: Τόνια Σταυρίδου (Ψυχολόγος, Οικογενειακή θεραπεύτρια)

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά μας Ο όρος «παιδική σεξουαλική κακοποίηση» ακούγεται πραγματικά πολύ βαρύς και οι περισσότεροι από μας θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά όλες τις περιοχές του κόσμου, ούτε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Κι όμως, επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα αυτό είναι πιο εκτεταμένο απ’ όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychology Review το 2009 και συνόψισε τα αποτελέσματα 65 ερευνών που έγιναν σε 22 χώρες, η παιδική σεξουαλική κακοποίηση υπολογίστηκε ότι αφορά στο 19,7% των κοριτσιών και στο 7,9% των αγοριών παγκοσμίως.

Γονιός: Ένα απαιτητικό "επάγγελμα"

Το να είσαι γονιός, αν και μοιάζει να είναι ένα πολύ υποτιμημένο 'επάγγελμα', είναι σίγουρα πολύ απαιτητικό.

Αντίθετα με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, είναι ισόβιο.

Σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά

γράφει: Δημήτρης Κούκης, Παιδοψυχολόγος (ΒΑ,MSc) – Ψυχοθεραπευτής

Με τον όρο σεξουαλική παρενόχληση αναφερόμαστε στη με οποιονδήποτε τρόπο (λεκτική, οπτική και σωματική) προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του παιδιού, που του προκαλεί φόβο, ντροπή, πόνο, αποστροφή.

πατέρας με κόρη περπατούν στη θάλασσα

Η σχέση πατέρα - κόρης

γράφει: Δημήτρης Κούκης, Παιδοψυχολόγος (ΒΑ,MSc) – Ψυχοθεραπευτής

Η πατρότητα αποτελεί την πληρέστερη αντρική εμπειρία στη ζωή, γιατί μέσα απ' αυτή ο άντρας ωριμάζει, νιώθει δυνατός, χρήσιμος και σημαντικός.

Λάθος ληξιαρχική πράξη. Τι να κάνω;

μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)

Συμβαίνει πολλές φορές όταν γράφεται κάποια ληξιαρχική πράξη είτε αυτή είναι γέννησης, είτε είναι ονοματοδοσίας, είτε είναι γάμου είτε είναι θανάτου,
να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των στοιχείων που αναφέρονται σε άλλα επίσημα έγγραφα και σε αυτά που αναφέρονται στην ληξιαρχική πράξη που συντάχθηκε

παλάμες ανοιχτές σε πράσινο χρώμα

Διαφορετικότητα. Πως την εξηγούμε στα παιδιά

Με αφορμή την ερώτηση νηπιαγωγού, μας δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουμε το θέμα της διαφορετικότητας των παιδιών και τον τρόπο που μπορούμε να την εξηγήσουμε στα παιδιά.

Το παιδί έρχεται ... η κρίση αρχίζει

Σημαντική δυσκολία για τους νέους γονείς είναι να αποδεχτούν τις αυξημένες ευθύνες που ο νέος ρόλος τους επιβάλλει, πράγμα που θέλει χρόνο και προσπάθεια, καθώς κανείς δεν διαθέτει προηγούμενη εμπειρία στο πώς να φροντίσει ένα νεογέννητο παιδί.

ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

γράφει: Νικολέττα Γεωργίου (Κλινική Ψυχολόγος) / πηγή: e-psychology.gr

5592543 sad womanΤα άτομα που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία (σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική) συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους. Τέτοια προβλήματα είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση, οι δυσκολίες στις σχέσεις τους, η υπερβολική αυτοκριτική, η κοινωνική απομόνωση και πολλά άλλα που παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργία και ψυχική υγεία του ατόμου.

Παιδιά και ενδοοικογενειακή Βία

Τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους για την ενδοοικογενειακή βία:

Υποστηρίζουν ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρή με τη λεκτική βία, η οποία μάλιστα μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα.

Μαμάδες εμπνέουν μαμάδες

10697108 small2 mother tattoo

Μόνιμο τατουάζ ή χένας;

Μαμάδες εμπνέουν μαμάδες φωτογραφίζοντας το τατουάζ τους!

Στείλτε μας τη φωτογραφία σας, στο (και με σχόλιο αν θέλετε), αρκεί να:

Δικαιώματα Παιδιών

πηγή: Συνήγορος του Παιδιού

Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους.

Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών.
Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (Νόμος 2101/1992).

Η διαφορετικότητα στο σχολείο

γράφει: Χριστίνα Μαγκλιβέρα (Ειδική παιδαγωγός)

Όλο και συχνότερα συναντάμε παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Μια λέξη που άδικα τρομάζει πολλούς γονείς.

Επιθετική συμπεριφορά παιδιού. Ας την αναλύσουμε.

Όλοι οι γονείς ανησυχούμε όταν το παιδί μας εμφανίσει σημάδια επιθετικότητας.

607529 s boy angry seaΑναρωτιόμαστε πως να χειριστούμε τη νέα κατάσταση και ψάχνουμε στο περιβάλλον μας για να καταλάβουμε από ποιόν "κόλλησε" αυτή τη συμπεριφορά.
Η Ιωάννα Πιπεργιά (Κλινική Ψυχολόγος, Κοινωνικοθεραπευτρια - Ψυχοδραματίστρια) στρέφει την προσοχή στη δική μας συμπεριφορά και μας προτείνει τρόπους προσέγγισης:

Τι σημαίνει "αγάπη" για τα παιδιά;

photo by john wilson 1969

Μην κάθεστε στιγμή...

Αρχίστε τις ερωτήσεις και περιμένετε την απάντηση.

Το χαμόγελο θα είναι διάχυτο, η έκπληξη θα σας αγκαλιάσει και η διάθεση σας θα φτιάξει στη στιγμή.

"Τι είναι αγάπη";

Τέκνο γεννημένο χωρίς γάμο των γονέων του

μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)

13664927 seating girlΥπάρχουν περιπτώσεις όπου διάφοροι λόγοι οδηγούν μια γυναίκα να γεννήσει ένα τέκνο χωρίς το περίβλημα του γάμου, είτε πολιτικού είτε θρησκευτικού.
Μπορεί ο πατέρας του τέκνου να βρίσκεται ήδη σε γάμο με άλλη γυναίκα ή μπορεί η μητέρα να διείδε ότι ο σύντροφός της, από τον οποίο έμεινε τυχαία έγκυος, δεν ήταν κατάλληλος για πατέρας ή μπορεί οι άσχημες εντυπώσεις για τον γάμο από προσωπικό της βίωμα να την οδήγησαν σε αυτή την λύση.

Προσβολή της πατρότητας

μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)

13108668 s FatherBabyΌταν γεννιέται ένα παιδί πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα  νομικό καθεστώς που δεν ακολουθεί την πεπατημένη.
Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι μια γυναίκα να βρισκόταν σε διάσταση με τον άνδρα που ήταν παντρεμένη. Κατά την διάρκεια της διάστασης, και ενώσω ακόμα δεν είχε χωρίσει , μένει έγκυος  από άλλον άνδρα που δεν είναι ο σύζυγός της. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (1465 Α.Κ.) το παιδί αυτό θεωρείται γεννημένο σε γάμο και συνεπώς πατέρας του παιδιού, με μαχητό τεκμήριο, θεωρείται ο σύζυγος της γυναίκας.

Η παιδική κακοποίηση μας αφορά

Η παιδική κακοποίηση συμβαίνει γύρω μας και μας αφορά.
14157636 s woman raise handsΜπορεί να χρειάζεται βοήθεια το παιδί μας, το φιλαράκι του ή ακόμα κι εμείς για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Υπάρχουν σημάδια που μπορούμε να "διαβάσουμε". Κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το παιδί, συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε. Πρώτα απ' όλα όμως, ας καταλάβουμε τον φόβο που περιβάλλει το παιδί και εμάς τους ίδιους όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτήν την τόσο δύσκολη κατάσταση.

Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών

πηγή: Συνήγορος του Παιδιού

Νόμος 2101/1992

Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού

'Aρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υπογράφτηκε στη Ν. Υόρκη στις 26 Ιανουαρίου 1990, της οποίας το κείμενο στο πρωτότυπο στη γαλλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Διαδίκτυο και γονείς

Για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου: 

  • Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.

Καυγάδες γονέων παιδεύουσι τέκνα;

 

11979161 s heart black leafsΚαβγαδίζετε λίγο ή πολύ με τον σύντροφο σας;

Υπάρχει ένταση στο βλέμμα και στη γλώσσα;

Αναρωτιέστε πως φτάσατε στο σημείο να ανταλλάξετε κουβέντες "βαριές" μπροστά στα παιδιά;

Συζητήσαμε με την Ιωάννα Πιπεργιά (Ψυχολόγο) για τους καβγάδες των γονέων:

Ο περίφημος νόμος Κατσέλη (Ν. 3869/2010)

16442905 small house drawΕίναι ελάχιστες οι οικογένειες που μπορούν να πουν με σιγουριά ότι δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Όλοι δυσκολευόμαστε στα νέα οικονομικά δεδομένα. Υπάρχουν οικογένειες που ψάχνουν να βρουν τρόπους απεγκλώβισης από δυσβάσταχτα χρέη. Και διερευνούν τη δυνατότητα ένταξής τους στον νόμο Κατσέλη  (ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων).
Ζητήσαμε από τη δικηγόρο Σοφία Τρεκλή να μας λύσει τις απορίες σχετικά με αυτό το νόμο και να μας δώσει παραδείγματα, για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο;

15587871 s boy seriously stearingΗ Ιωάννα Πιπεργιά μας προσγειώνει σε μια ωμή πραγματικότητα: Η κοινωνία μας επιτρέπει την άσκηση βίας στα παιδιά. "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" απλά δικαιολογεί την αδυναμία των γονιών να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους ξεπερνώντας τις προσωπικές τους συγκρούσεις και παιχνίδια εξουσίας που βιώνουν ως ενήλικες. 

Απ. 9/2009 του Αρείου Πάγου σχετική με την πατρότητα

αφορά το άρθρο "Προσβολή της πατρότητας"

Απόσπασμα απόφασης:

Τεκμήριο πατρότητας τέκνου έγγαμης γυναίκας και αναγνώρισή του από τρίτον πριν από την ανατροπή του τεκμηρίου .

Συγγένεια του βιολογικού πατέρα με το τέκνο του, που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του γάμου της μητέρας του.

Η συγγένεια του βιολογικού πατέρα με το τέκνο του, που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του γάμου της μητέρας του και τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο αυτής, δεν μπορεί να πιστοποιηθεί και ιδρυθεί με εκούσια αναγνώριση, πριν από την αμετάκλητη ανατροπή του τεκμηρίου καταγωγής από τον γάμο (Παραπομπή στην Ολομέλεια με την ΑΠ 510/08).

παιδί που χαμογελάει

Φωτογραφίζοντας παιδικά χαμόγελα!

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΛΑΜΠΕΡΕΣ, ΞΕΝΟΙΑΣΤΕΣ, ΑΓΑΠΗΣΙΑΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Είμαστε φωτογράφοι οικογενειακών στιγμών!

Όλοι προσπαθούμε να φωτογραφίσουμε τα παιδιά μας χαρούμενα, με παιχνιδιάρικη διάθεση, με λάμψη στα μάτια μα συχνά αποθαρρυνόμαστε... "Γιατί δε μου χαμογελάει; Τι να κάνω..."

Η ιδέα που πιάνει πάντα είναι να γίνουμε παιδιά! Η επόμενη: να περάσουμε όμορφα μαζί τους.

Και υπάρχουν πολλές ιδέες ακόμα ώστε υπερήφανοι να γεμίσουμε το οικογενειακό άλμπουμ.

19536498 s

Ιδέα 1η: Τραγουδήστε τους
Αρέσει στα μωρά, τα χαλαρώνει και το χαμόγελο εμφανίζεται!

19341323 s

Iδέα 2η: Μη ζητάτε βοήθεια
Τα παιδιά είναι πρόθυμα να μας βοηθήσουν να βγάλουμε μία καλή φωτογραφία αλλά αγχώνονται από την προσπάθεια και "σφίγγουν" τα χαρακτηριστικά τους. Αφήστε τα να χαλαρώσουν, να τρέξουν, να ασχοληθούν με ότι τους αρέσει πρώτα και μετά "πιάστε" τη στιγμή τους!

19433495 s

Ιδέα 3η: Πείτε τους ιστορίες

Τους αρέσουν οι ιστορίες, περιμένουν χαμογελαστά τη συνέχεια, παίρνουν περίεργες εκφράσεις και είναι συγκεντρωμένα σε αυτόν που μιλάει, δηλαδή στον φωτογράφο!

95012267 82b71b9e5a m

Ιδέα 4η: Πείτε τους ακριβώς τι περιμένετε ως αποτέλεσμα

"Όταν χοροπηδάς βγαίνει το κεφάλι σου από το κάδρο και φαίνεται μόνο το σώμα σου". Δείξτε τους την κομμένη ή την κουνημένη φωτογραφία και θα καταλάβουν πολύ καλά!

Ιδέα 5η: Πιιιιιιιιιίτσα, πυυυυυυύραυλος

Ζητήστε τους να πουν λέξεις που ξεκινούν από "πι" με το "ι" τραβηγμένο!

21303354 s

Ιδέα 6η: Παίξτε μαζί τους πρώτα

Παίξτε, χαλαρώστε, να περάσετε όμορφα και κάποια στιγμή πιάστε τη φωτογραφική μηχανή και αποθανατίστε το χαμόγελο τους!

Ιδέα 7η: Αφήστε τα να συμμετέχουν στην πόζα

Τρελαίνονται να παίρνουν πόζες και να αντιγράφουν χαρακτήρες. Αφήστε τα να δημιουργήσουν!

Ιδέα 8η: Χαμηλώστε, γονατίστε, ξαπλώστε

Μη φοβηθείτε να χαμηλώσετε και να έρθετε στο ίδιο ύψος με τα παιδιά. Ακόμα και χαμηλότερα. Θα δείτε τι βλέπουν, θα σας αντιμετωπίσουν ευχάριστα, θα σας μιμηθούν και θα περάσετε όμορφα παίζοντας.

article separate

Οι φωτογραφίες που κοιτάμε με νοσταλγία είναι αυτές που λάμπουμε. Που αναγνωρίζουμε ότι είχαμε περάσει όμορφα και ας μην το θυμόμαστε.

Φωτογραφίζοντας τα παιδιά μας, φωτογραφίζουμε τα συναισθήματα τους. Το ξέρατε; "Capture the moment" με λάμψη στα μάτια, ξενοιασιά και αγάπη!

photo credits via 123rf.com

Χρήσιμες συμβουλές απο την Ελληνική Αστυνομία

Δελτίο Τύπου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (22/04/2012)

Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συναναστροφές και τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Tο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνδρομή των ψυχολόγων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Σώματος απευθύνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε γονείς και παιδιά, με σκοπό την προφύλαξη των ανηλίκων από περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος τους.

Πως να διαβάσω το παιδί μου

Πως να διαβάσω το παιδί μου

Πως θα επιτύχουμε να διαβάζει μόνο του το παιδί χωρίς να είμαστε συνεχώς δίπλα του.

Ένας μπαμπάς "μπλογκάρει" με χιούμορ!

Ένα απολαυστικό κείμενο από τον μπαμπά Δημήτρη.

Το ανάρτησε στο blog του "Oikolopaidia", ένα μπλογκ για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών!

Παρέμβαση σε ρατσιστική επίθεση. Τι να κάνεις.

flickr Kelvin 4334647754 c24d34ae19 m

Είμαστε γονείς. Αντιμετωπίζουμε συνεχώς τη ζωή όπως έρχεται και διδάσκουμε στα παιδιά μας τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων. Ας σκεφτούμε λοιπόν, με αφορμή το παρακάτω κείμενο, πως θα πράξουμε εμείς.

 

Vladislav-Erko-by-Sofi

Παιδικά παραμύθια: τα φοβόμαστε;

Αν έχετε αναρωτηθεί για τη σκληρότητα που απεικονίζουν τα παραμύθια, για την καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας στα μικρά παιδιά, όταν κύριο μέλημά μας ως γονείς είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και προστασίας, διαβάστε παρακάτω...

μικρό παιδί μπροστά σε παράθυρο με τον σκύλο του

6 καλοί λόγοι για να πάρετε σκύλο

Ζητήσαμε από τον Αντρέα Τορέλλι (θετικό εκπαιδευτή σκύλων) να μας δώσει 6 λόγους για αυτήν τη συμβίωση. Να τι μας είπε:

1Τελευταίες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως όσα παιδιά μεγαλώνουν με σκύλους στο περιβάλλον τους είναι πιο ανθεκτικά στο να μην αναπτύξουν αλλεργίες και άσθμα.

o-ekfobismos-stamata-edw

Καλύφθηκε το κενό για το BULLYING

Η Σοφία Τρεκλή είναι δικηγόρος και μαμά 2 υπέροχων κοριτσιών. Γράφει συχνά για το Babytips.gr και κάθε φορά εκτός από την ενημέρωση για τα νέα νομικά δεδομένα, καταφέρνει να μας εμφανίσει επιλογές που δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε. Σήμερα μας ενημερώνει για τη σημασία της αλλαγής του άρθρου 312 ΠΚ για τον εκφοβισμό (bulling). Το νομικό κενό που καλύφθηκε, αφορά τα ανήλικα παιδιά και γενικότερα τις αδύναμες ομάδες.

BabytipsLogo1 200x64

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!

icon facebook 48    icon instagram 48     icon pinterest 48    icon twitter 48      icon google 48   

menu mega