η Νάντια Δαλκυριάδου

Η Νάντια Δαλκυριάδου μας μιλά

Φέτος συναντούμε την Νάντια Δαλκυριάδου σε δύο όμορφες παραστάσεις για μικρούς θεατές. Στο βρεφικό «Θα Βγω απ’ το Αυγό» ως ηθοποιό και στο παιδικό «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι», ως σκηνοθέτιδα. Και οι δύο παραστάσεις παίζονται στο Θέατρο Άβατον.

Μας κινεί την περιέργεια η Νάντια Δαλκυριάδου, η οποία είναι σκηνοθέτιδα, ηθοποιός, ενδυματολόγος και σκηνογράφος. Θέλουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτήν και τις παραστάσεις που λαμβάνει μέρος. Βρεφικό και παιδικό θέατρο!     

Φέτος σας συναντούμε σε δύο παραστάσεις για μικρούς θεατές. Στο βρεφικό «Θα Βγω απ’ το Αυγό» και στο παιδικό «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι». Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της κάθε δουλειάς;

To “Θα βγω απ το αυγό» είναι μια δουλειά που κάναμε μαζί με την ομάδα Αnumati και απευθύνεται σε μωράκια ως 18 μηνών και αυτή είναι η βασική ιδιαιτερότητα της παράστασης. Ότι είναι φτιαγμένη για θεατές -βρέφη. Δεν έχει λόγο, έχει πολλά ερεθίσματα για να αλληλεπιδράσουν οι μικροί μας θεατές και είναι επίσης μια παράσταση για μικρό αριθμό θεατών , που ουσιαστικά συνυπάρχουν μαζί μας στη σκηνή! Στο «Θα βγω απ το αυγό» θα με βρείτε επί σκηνής, στο ρόλο του Λευτέρη!

«Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» είναι μια παράσταση φτιαγμένη για παιδιά από 18 μηνών έως 6 ετών , προσαρμοσμένη κι αυτή στις ανάγκες των θεατών της. Δεν έχει στολές , μάσκες, εναλλαγές γρήγορες, πράγματα που τρομάζουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Γι αυτό και οι θεατές μας περνούν τόσο καλά και φεύγουν χαμογελαστοί και ήρεμοι! Σ αυτή την παράσταση θα με βρείτε στο ρόλο του σκηνοθέτη, όχι επάνω στη σκηνή, αλλά κάπου στα παρασκήνια να καμαρώνω τους ηθοποιούς!

 

Και στα δύο project συνεργάζεστε με την ίδια πάνω-κάτω ομάδα. Τι ρόλο παίζουν για εσάς οι σταθερές συνεργασίες;

Γενικά η σταθερότητα σχέσεων και ανθρώπων με απελευθερώνει και με βοηθάει να επικεντρωθώ στο στόχο μου . Το ότι έχω σταθερούς συνεργάτες μου εμπνέει ασφάλεια, με γλιτώνει από χάσιμο χρόνου και επίσης μου δίνει αυτοπεποίθηση το ότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν να ξαναδουλέψουν μαζί μου.

 

Τι κερδίζει ένα μωρό βλέποντας την βρεφική παράσταση και τι οι γονείς του;

Ένα μωράκι περνάει 45 λεπτά στην αγκαλιά συνήθως της μαμάς του , ξαπλωμένο βλέποντας μια απλή ευχάριστη ιστορία με τόσα νέα πράγματα, φωτάκια, πούπουλα, ήχους, πουλάκια, φούσκες , νέους φίλους, μουσικές , γέλια, αγκαλιές, γαργαλητά .Οι γονείς του θα κάνουν κάτι με το παιδί τους διαφορετικό απ την καθημερινή ρουτίνα, θα περάσουν όμορφα , θα χαλαρώσουν , θα το δούνε να γελάει ,ίσως πάρουν ιδέες για νέα παιχνίδια στο σπίτι, θα τραγουδήσουν και θα γνωρίσουν αν θέλουν κι άλλους γονείς, θα ανταλλάξουν αν θέλουν απόψεις, θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον φτιαγμένο για γονείς με μωράκια.

 

Τι μηνύματα περνά στα παιδιά η ιστορία του μικρού Λευτέρη;

Αποδοχή και του εαυτού μας και του ξένου, αλληλεγγύη, πίστη στα ιδανικά μας, θάρρος, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη σ αυτό που λέει η καρδιά και η συνείδηση μας,, Ο Λευτέρης μας μαθαίνει ότι αν έχεις όλα αυτά τότε είσαι ελεύθερος πραγματικά..

 

Θυμάστε ποια ήταν η πρώτη παράσταση που είδατε εσείς ως παιδί; Τι σας έχει μείνει από αυτή:

Μεγάλωσα σε μια κωμόπολη, στην Κρύα Βρύση , κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ήρθε λοιπόν ένας θίασος απ τη Θεσσαλονίκη και έπαιξε στο Πνευματικό Κέντρο τις «Περιπέτειες του Φρου Φρου» Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο εκτός από ένα συναίσθημα: ένιωθα ότι ήταν γιορτή..

 

Υπάρχει μυστικό για μια επιτυχημένη παιδική παράσταση και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Δεν ξέρω το μυστικό για την επιτυχημένη παράσταση , δεν ξέρω αν υπάρχει μυστικό. Θα ήθελα να έχετε το ενδιαφέρον να με ξαναρωτήσετε μετά από χρόνια.

 

Ποια ανάγκη σας σας οδήγησε ν’ ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο;

Ας πούμε ότι κάπως τα έφερε η ζωή..πάντα είχα να κάνω με παιδιά, έπαιζα σε παιδικές παραστάσεις, εμψύχωνα παιδικές θεατρικές ομάδες, ομάδες με παιδιά με ειδικές ανάγκες, δημιουργική απασχόληση, μαθήματα , έτσι με τα παιδιά γνωρίζομαι καλά πια νομίζω, τα καταλαβαίνω και με καταλαβαίνουν, τα αγαπώ για την ευθύτητα τους και κυρίως για το χιούμορ τους .Ήταν αναπόφευκτο μάλλον και το κάνω με μεγάλη χαρά και λαχτάρα!

 

 Διαβάστε όλες τις πληροφορίες για την βρεφική παράσταση "Θα βγω από το αυγό" και «Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» στους συνδέσμους.

 

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!